• Vulcana Bai
 • primaria gugesti
 • ivan patzaichin
 • 2
 • primaria izbiceni
 • primaria cornu
 • primaria cumpana
 • primaria com luncavita
 • 20161010 1650270
 • Primăria comunei Vulcana-Băi, jud. Dâmbovița
 • Primăria comunei Gugești, jud. Vrancea
 • Lansarea Ordinulului de merit, Trofeului şi Diplomei de excelenţă „Ivan PATZAICHIN”
 • Primăria comunei Tarna Mare, jud. Satu-Mare
 • Primăria comunei Izbiceni, jud. Olt
 • Primăria comunei Cornu, jud. Prahova
 • Primăria comunei Cumpăna, jud. Constanța
 • Primăria comunei Luncavița, jud. Tulcea

Doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța a fost numită Raportor în cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR).

            În data de 12 aprilie 2018  s-au desfășurat lucrările celei de-a XVIII-a ședințe a Comisiei ENVE (Comisia pentru Mediu,  Schimbări climatice și Energie) din cadrul Comitetului European al Regiunilor.

          Doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, a fost numită RAPORTOR pe avizul din proprie inițiativă pe tema „Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa”.

            Este foarte important pentru autoritățile locale din Romania să se poziționeze pe aceasta temă, atât în cadrul strategiei UE pentru schimbări climatice, cât și pentru pregătirea ambițioasă a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019.

            Avizul va reprezenta o ocazie pentru CoR de a aborda principalele puncte forte și limitările de modele energetice locale existente, de exemplu responsabilitatea participativă față de interesele inerente proiectelor de către cetățeni.

            În acest context, CoR ar putea să vizeze identificarea posibilităților pentru asigurarea faptului că energia produsă descentralizat creează fluxuri economice benefice pentru teritoriile locale.

            Comunitățile energetice ar trebui evidențiate și analizate ca un tip de astfel de modele care au recunoscut potențialul de a implica cetățenii în punerea în aplicare a tranziției energetice și a economiei durabile, motivându-i să își asume responsabilitatea pentru amprenta de carbon.

            Obiectivul specific al avizului este să formuleze recomandări politice cu privire la modalitățile de eliminare a decalajului dintre mesajele politice și lipsa măsurilor practice concrete în această direcție (de exemplu, absența obiectivelor naționale strategice privind proiectele în domeniul energetic aflate în proprietatea comunității).

            Cele mai bune practici locale și regionale ar putea inspira măsuri politice la nivel național și al UE pentru a compensa dezavantajele, măsuri precum posibilitatea pentru comunitățile de energie să opereze în sistemul energetic și facilitarea integrării lor pe piață. Astfel, acest aviz ar putea oferi un impuls politic pentru statele membre să promoveze rolul comunităților energetice locale.

            „Comunitate energetică locală” înseamnă o cooperativă, o asociație, un parteneriat, o organizație non-profit sau o altă entitate juridică care este controlată efectiv de acționari sau membri locali, în general axată pe valoare și nu pe profit, implicată în producerea distribuită și în desfășurarea, la nivel local, a unor activități de operator de distribuție, de furnizor sau de agregator, inclusiv la nivel transfrontalier.

            Comunitățile energetice locale pot reprezenta o modalitate eficientă de gestionare a energiei la nivel de comunitate, prin consumarea energiei electrice pe care o produc fie direct în acest scop, fie pentru încălzire și răcire (centralizată), cu sau fără o conexiune la sistemele de distribuție.

A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.     

Informații suplimentare puteți găsi pe site-ul www.acor.ro sau la telefon 0737.000.972, persoană de contact Marius GUBERNAT, directorul Direcției comunicare și relații publice A.Co.R. (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ).

înapoi la partea de sus