Întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee), 17-18 iunie 2024

Sediul Comitetului European al Regiunilor a găzduit întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee), în perioada 17-18 iunie 2024. Întâlnirile Comitetului de politici reprezintă o piatră de temelie a calendarului anual al CEMR, oferind o platformă pentru dialog constructiv, luare a deciziilor în colaborare și planificare strategică între aleșii locali și regionali.

În prima zi a evenimentului, participanții au aprobat raportul financiar al CEMR pentru anul 2023, abordându-se și situația membrilor CEMR care nu au achitat cotizația în 2023. S-a discutat despre procedura de adoptare a documentelor de poziție și a declarațiilor politice în cadrul Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa, trecându-se la un sistem bazat în special pe comunicare electronică. De asemenea, s-a prezentat modul în care CEMR a comunicat și transmis către public mesajele privind rezultatele în urma activităților Consiliului, axându-se pe comunicarea pe rețelele sociale. În ultima parte a zilei s-a discutat despre activitățile implementate de către CEMR în 2024, despre proiectele implementate și despre activitățile care urmează să fie implementate în 2024.

A doua zi a  fost dedicată Summitului liderilor CEMR, prima întrunire a Consiliului liderilor politici ai comunelor și regiunilor europene în urma alegerilor UE. Evenimentul a oferit o platformă esențială pentru CEMR pentru a aborda provocările locale actuale și pentru a stabili cursul pentru prioritățile viitoare, asigurându-se că autoritățile locale și regionale pot contribui efectiv la agenda europeană. S-au abordat aspecte critice pentru viitorul Europei, primul panel axându-se pe probleme ale democrației, ale dezvoltării durabile și ale procesului de extindere a UE, analizând modul în care autoritățile locale și regionale pot sprijini și consolida practici democratice, pot promova sustenabilitatea în contextul complex al integrării unor noi state. Al doilea panel a abordat diviziunea urban-rural și dezvoltarea teritorială integrată, subliniind necesitatea unei colaborări eficiente la diferite niveluri de guvernare, abordând aspecte cum ar fi strategii pentru stimularea creșterii regionale coezive, consolidarea cooperării și parteneriatul, asigurând totodată o distribuție echitabilă a resurselor.
Discuția a oferit o bună oportunitate pentru liderii CEMR de a aduce recomandări cheie cu privire la viitorul politicii de coeziune, către Uniunea Europeană.
Prin reunirea unui grup divers de lideri politici, experți reprezentanți ai asociațiilor membre, acest Summit al liderilor CEMR și-a propus să creeze o viziune unificată pentru autoritățile locale și regionale ale Europei, care să permită participanților să abordeze provocări presante, cum ar fi disparitățile economice și sociale, schimbările climatice, valorificând totodată oportunitățile pentru inovare și dezvoltare durabilă.

Asociația Comunelor din România a fost reprezentată la acest eveniment de către doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, vicepreședinte al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa, de către domnul Sergiu ȚÂRA, președintele executiv și de către domnul Adrian MIROIU-LAMBA, directorul executiv.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.