Întâlnirea „Comitetului Interministerial pentru Analiza de Risc Seismic”

Marți, 21 februarie 2023, a avut loc la Palatul Victoria prima întâlnire a „Comitetului Interministerial pentru Analiza de Risc Seismic”. Acest comitet a fost înființat prin decizia premierului Nicolae CIUCĂ, având ca atribuții principale analizarea situației școlilor și a altor instituții ale căror clădiri sunt evaluate cu risc seismic, analizarea posibilității de simplificare a cadrului legal aplicabil obținerii avizelor și autorizațiilor de reabilitare a clădirilor evaluate cu risc seismic, respectiv identificarea unei proceduri simplificate și rapide, realizarea unei baze de date cu clădiri care sunt evaluate cu risc seismic, analizarea prioritizării măsurilor de reabilitare și consolidare a clădirilor atât din punct de vedere al construcțiilor, cât și din punct de vedere al amenajărilor interioare ale acestora.

      În cadrul acestei prime întâlniri a fost aprobat „Regulamentul privind organizarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic”. Discuții de maximă importanță s-au purtat pe baza situației unităților de învățământ expertizate și clasificate ca fiind expuse riscului seismic, fiind stabilite și măsuri de relocare a elevilor din unitățile de învățământ expertizate și clasificate ca fiind expuse riscului seismic. De asemenea, au fost dezbătute propunerile de simplificare a procedurilor pentru obținerea documentelor necesare în vederea reabilitării clădirilor clasificate ca fiind expuse riscului seismic, în speță a unităților de învățământ, în concordanță cu Strategia națională de reducere a riscului seismic.

Doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna a luat parte la aceste lucrări, reprezentând Asociației Comunelor din România.

               În data de 20 februarie 2023 s-a finalizat platforma pentru depunerea de proiecte pentru „Consolidarea clădirilor cu risc seismic”, iar în data de 01.03.2023 se vor deschide axe de finanțare 100% nerambursabile. Însă, în acest sens va fi necesar un instrument care să verifice evoluția privind responsabilitatea autorităților locale la accesarea fondurilor – programe și proiecte finanțate din fonduri europene, dar și cele cu finanțare de la Banca Mondială, cu măsuri concrete – elemente de infrastructură de la Ministerul Educației, spitale și instituții publice, fiind necesară o coordonare cu Ministerul Finanțelor pentru posibilități de finanțare ale autorităților locale.

Doamna Ligia DECA, ministrul Educației, a menționat că peste 5.000 de elevi învață în prezent în 39 de instituții școlare cu un grad seismic ridicat, dintre care 29 de unități au gradul 1 de risc seismic, neexistând posibilitatea ca acești elevi să fie mutați. Au fost propuse mai multe variante, printre care modificarea anului școlar pentru elevii din aceste instituții, mutarea în containere, în alte unități școlare, instituții publice sau orice alte clădiri pentru buna desfășurare a activității școlare, cu asigurarea transportului.

Domnul Raed ARAFAT a propus utilizarea de containere ce pot fi modificate în funcție de necesități, existând un complex mare de containere în București. De asemenea, o altă soluție asemănătoare ar fi containerele obținute prin proiectul Băncii de Investiții. Domnul Nicolae CIUCĂ, a propus achiziția de containere modulare, fiind încurajate și autoritățile locale să aplice pentru finanțare.

             Domnul inginer Nicolae NOICA, fost ministru al Lucrarilor Publice si Amenajării Teritoriului, a specificat că de peste 10 ani există un program, în care Comisia de inginerie seismică a Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației are obligația să verifice toate clădirile cu bulină roșie. Se propune agrearea unui număr de 10-15 firme care să construiască/ renoveze rapid și trainic, construcțiile cu bulină roșie, după modelul japonez. Din păcate, în România nu există o companie certificată care să intervină între firmele de construcții. Astăzi în cadrul urbanismului se încearcă introducerea obligativității certificării firmelor de construcții.

     Momentan se lucrează la un program guvernamental pentru renovarea clădirilor și a școlilor construite înainte de 1978. Există două propuneri: accesarea directă a fondurilor sau prin CNI, prin standarde de cost,  pentru a scurta întocmirea documentației tehnico-economice și a termenelor de avize. În acest sens se propune aplicarea procedurii de licitație simplificată a Comitetului județean pentru situații de urgență.

      În septembrie 2022 numărul clădirilor cu risc seismic de grad 1 se ridica la 118 clădiri, iar în februarie 2023, numărul acestora a ajuns la 39, însă pentru 28 de școli nu s-a făcut încă expertiza. Directorul general al Institutului de Urbanism, avertizează că în clădirile cu risc seismic clasa I nu ar trebui să se mai intre. La momentul actual sunt luate în evidență un număr de 664 de clădiri ale instituțiilor școlare cu grad seismic clasă II.

În iunie 2022 a fost aprobată Legea 212, prin care în termen de 2 ani de la notificare, proprietarii clădirilor au obligația să repare capital construcțiile.

Se propune crearea unui grup de lucru cu participarea Academiei Române alături de alte trei instituții, la nivel național, care să inventarieze clasificarea clădirilor cu risc seismic ridicat – clasa 1 (clădiri cu posibilitatea de prăbușire totală sau parțială).

Până vineri, 24.02.2023, administrațiile publice locale sunt rugate să raporteze Inspectoratelor Școlare Județene, situația școlilor care au clasificare de risc seismic de clasa I. Acestea vor fi transmise apoi către Ministerul Educației, urmând ca după centralizare să fie raportate Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate pentru a afla mai multe detalii.